Psychotherapeut
Julie IVALDI – Psychotherapeute
Julie Ivaldi (1985) is een klinische psychologe en gecertificeerd psychotherapeut. Na een master in de klinische psychologie aan de VUB, specialiseerde zij zich in de psychotherapie aan de UCL. Sindsdien woont ze regelmatig trainingen bij en specialiseerde ze in ACT, acceptance and commitment therapy en CFT, compassion focused therapy. Deze opleiding en ervaringen zorgen ervoor dat zij een uitgebreide achtergrond en ervaring opdeed in het begeleiden van mensen met verschillende moeilijkheden.
Julie gelooft dat er in het leven vaak moeilijkheden voorkomen en als mens zijn we allemaal gedreven en geanimeerd door dezelfde emoties en behoeften. Vanuit deze notie vertrekt ook haar visie op de ondersteuning van haar klanten.
« Veel mensen denken dat de therapeut een verlicht wezen is, die alle problemen kan oplossen. Maar dat is niet hoe het gaat. Stel je voor je beklimt een berg daar, en ik beklim de mijne hier. Van waar ik ben kan ik dingen zien die je niet kunt zien, zoals een ander pad dat je kan nemen, een lawine die eraan komt. Als ik jou was zou ik het haten om te denken dat de therapeut de top van de berg bereikte, en er stil zat. Het feit is dat ik nog steeds klim, fouten maak en ervan leer. We zijn allemaal gelijk. We klimmen onze berg elk tot het einde van ons leven. Het idee is dat je steeds getalenteerde wordt in het klimmen en we dus kunnen leren om meer en meer van de reis te genieten. «
In een paar woorden wat is ACT en CFT ?
ACT en CFT maken deel uit van de huidige zogenaamde derde golf binnen de psychothérapie en integreert verscheidene stromingen rekening houdend met de mens in zij geheel, in al zijn dimensies: psychologisch (cognitief en emotioneel), fysiek, sociaal en mindful. De funderingen van ACT en CFT zitten in de westerse psychologie, boeddhisme en neurowetenschappen.
In beide ligt de focus op verschillende dingen, waaronder: het contact met het hier en nu, de aanvaarding van de dingen die we niet kunnen veranderen, defusie of afstand nemen van gedachten en opvattingen die ons blokkeren, waarden dat ons leven leiden en toegewijde acties volgens hen, de waarnemer positie nemen ten opzichte van onze ervaringen en medeleven (compassie) naar zichzelf toe. In therapie wordt ook rekening gehouden met de levenscontexten van de persoon en zijn functioneren in elk van deze contexten met het oog op een optimale werking, dat wil zeggen in overeenstemming met zijn waarden.
Onder welke omstandigheden om het te gebruiken?
Het leven is doorkruist met moeilijke en pijnlijke gebeurtenissen en is lang niet zo gemakkelijk als wij dat willen. Onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld scheiding, professionele moeilijkheden of de dood van een geliefde, kan grote invloed hebben op uw emotionele toestand en maken het moeilijk om de dag soms door te komen. In zulke tijden is het zeldzaam dat we warm en mild jegens onszelf zijn. Julie stelt u voor om een andere manier te leren van omgaan met en het beleven van je emoties, gedachten en ervaringen.
Bovendien, daar zij erkend is door de Commissie van Psychologen, kun je gedeeltelijk worden terugbetaald door je mutualiteit.