Psychologe voor Kinderen en adolescenten
Barbara Wellens – Klinisch Psychologe voor Kinderen en adolescenten
Barbara Wellens (1988) behaalde in 2011 het diploma master in de klinisch psychologie voor kinderen en adolescenten aan de Katholieke universiteit Leuven. Sinds oktober 2015 is ze gestart met het vierjarige postgraduaat ‘integratieve opleiding experiëntiële en ontwikkelingsgerichte kinder- en jeugdpsychotherapie’ aan de universiteit van Antwerpen.
Binnen de cliëntgerichte-experiëntiële stroming wordt veel belang gehecht aan een unieke, individuele benadering van de cliënt waarbij gezocht wordt naar de betekenis van bepaalde gevoelens en gedachten vanuit de context en voorgeschiedenis van de cliënt. Belangrijk is dat de therapeut een houding van empathie, authenticiteit en onvoorwaardelijke aanvaarding aanneemt zodat de cliënt zich veilig genoeg voelt om in contact te komen met eigen gevoelens en zich verder te ontwikkelen.
De ontwikkelingsgerichte psychotherapie is een ervaringsgerichte therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van actie- en dramatechnieken. In psychodrama worden bepaalde gebeurtenissen, relaties, herinneringen uitgebeeld in plaats van erover te praten. Het is een manier om in het ‘hier-en-nu’ bepaalde gebeurtenissen, oude patronen en onbewuste gevoelens te ervaren, er een nieuwe betekenis aan te geven of te oefenen met nieuw gedrag.
Je kan bij Barbara terecht met verschillende problemen:
- Angsten
- Depressie
- Gedragsproblemen
- Moeilijkheden in de omgang met leeftijdsgenoten
- Problemen met het uiten van bepaalde gevoelens zoals boosheid, angst, verdriet
- Hechtingsproblemen
- Laag zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, onzekerheid
- Verwerking van verlies, scheiding, rouw
- Psychosomatische klachten
- Opvoedingsproblemen
Na een aantal verkennende sessies met de ouders en het kind of de jongere wordt er beslist of psychotherapie nodig is. Ouders worden, zeker bij kinderen nauw betrokken bij het therapieproces. Regelmatig vinden er oudergesprekken plaats. Soms wordt er beslist om alleen met de ouders te werken en ouderbegeleiding te starten. Het doel hiervan is om de opvoedingsvaardigheden van de ouders te versterken. Soms kan er beslist worden om therapiesessies met ouder en kind samen te organiseren om de onderlinge relatie te verbeteren.
Bij jongeren wordt er vooral met gesprekstherapie en creatieve actie- of dramatechnieken zoals psychodrama gewerkt. Bij kinderen wordt er gewerkt aan de hand van speltherapie aangezien spel de taal is van het kind. Deze vorm van psychotherapie stelt het kind in staat om gedachten, gevoelens, wensen uit te drukken, ervaringen te verwerken en te experimenteren met nieuw gedrag. Het kind kan emotioneel en cognitief nieuwe inzichten verwerven. Speltherapie vindt plaats in een spelkamer waar verschillende soorten speelgoed en expressiemateriaal staan zoals gezelschapsspellen, zand, poppenkast, verkleedkleren, knutselmateriaal,… De speltherapeut bouwt een vertrouwensrelatie op met het kind, speelt mee, probeert het spel te begrijpen en ondersteunt het kind bij het uiten en verwerken van gevoelens.